Informació general

Avis: Aquesta informació és provisional i s’anirà completant amb tota la informació que aconseguim parlant amb direccions, delegacions, advocats, llegint lleis i decrets…

Si tens un dubte sobre el teu cas concret, escriu un comentari a aquest post i tractarem de buscar informació la millor resposta! També si tens informació addicional o penses que hi ha alguna errada a aquest text.

Des de l’assemblea Campus Nord volem cridar l’atenció a una possible acció que s’està portant a terme en altres facultats i que podria fer de pressió per parar la pujada de taxes que comença el quadrimestre vinent i totes les retallades de l’educació.
A més a més volem fer èmfasi en el fet de que la pujada de taxes i les retallades ens afecta tota la comunitat universitària, ja sigui en la qualitat de l’educació com que la pujada de taxes pugui comportar una reducció de l’estudiantat que pot pagar-se una carrera, això afectaria a PAS i PDI pel simple fet de que hi hauria menys treball i faria falta menys personal.

En què consisteix l’ajornament del tancament d’actes?

Al final de cada semestre el professorat omple i firma uns documents oficials on hi consten les notes que ha obtingut cada estudiant en cada assignatura. Aquests documents són lliurats al coordinador i finalment es posa al programa Prisma. Aquest procediment s’anomena “Tancament d’actes”.
Si no es tanquen aquestes actes no hauria constància oficial de la qualificació obtinguda a aquestes assignatures, és a dir, no es podria certificar que s’han realitzat aquestes assignatures. Per tant no es sabria oficialment qui ha aprovat i qui no i amb quina qualificació i la matricula no es podria fer efectiva el quadrimestre que ve, encara que es podria comunicar personalment a l’estudiantat la seva nota, que apareixeria com “provisional”.
Les actes es podrien tancar més endavant amb efectes retroactius quan ho decidissin els estudiants i professors. Així, si a finals de Juny som poques universitats les que duem a terme aquesta acció podríem fer-nos enrere i tancar actes.
Per tant, la idea és pressionar el govern perquè es faci enrere en la pujada de taxes i retallades en educació mantenint el no tancament d’actes fins el setembre de forma legal, ja que aquest mes la llei imposa que es tanquin.

Quina capacitat de decisió té una votació sobre aquest tema dels estudiants?

Si bé la decisió final de si tancar actes o no és del professorat i l’administració, la posició de l’estudiantat és important com una mostra de suport i legitimitat.

Es pot obligar des del ministeri o la conselleria a que es tanquin les actes?

Si la universitat es planta, no hi ha cap mecanisme jurídic per a fer res. No obstant, la universitat tindria un problema legal a partir del setembre. El conflicte durarà fins que no es decideixi tancar les actes.

Quines conseqüències generals tindria per l’estudiantat?

Al Juliol no podria fer-se oficialment la matrícula del curs vinent, ja que oficialment el curs 2011/2012 no s’hauria tancat.
No obstant això, es podria pactar amb l’escola/facultat una prematriculació, és a dir, les classes podrien començar normalment però sense pagar res ja que no es tractaria d’una matrícula oficial. És una cosa que mai ha passat, com que nos és una decisió que pren l’estudiant, sinó la facultat, tota responsabilitat legal recau sobre aquesta, per tant, és l’encarregada de buscar les formes perquè l’estudiantat pugui continuar fent el curs amb normalitat.

Quines conseqüències generals tindria pel professorat?

Una vegada l’acció es ratifica en la Junta de Facultat, és la Facultat en conjunt la que respon davant qualsevol possible conseqüència que se’n derivi. El professorat pot aplaçar fins el setembre legalment el tancament d’actes ja que en cap normativa es fixa una data pel tancament, només s’especifica que s’ha de fer en l’actual curs acadèmic, i aquest, finalitza a setembre.

Afectarà al sou del PDI/PAS?

El sou del PDI i PAS ja està contemplat en el pressupost de la UPC per al 2012, per tant, en principi els diners de les matrícules no serveixen per a pagar els sous. Si es donés el cas d’impagament al·legant que no hi ha diners per culpa de no haver pagat matrícules seria responsabilitat de la UPC (informació rebuda del PAS).

Casos particulars

Entenem la preocupació pels casos concrets però volem fer èmfasi en que si s’aprova en junta la proposta del no tancament d’actes la UPC haurà de buscar solucions per tots el casos, ja sigui fent petites excepcions o amb acords amb les possibles universitats de destí en casos de mobilitat. Ja que no només afecta a la nostra facultat sinó a totes aquelles on s’aprovarà.
En tot cas adjuntem la informació recol·lectada dels casos concrets:

Projecte Final de Carrera (PFC): Es guarda la nota i no es pot obtenir la titulació, tot i que el títol triga aproximadament un any a ser entregat. En aquest període el director o degana atorga un certificat confirmant l’assoliment del nou enginyer, per tant, es podria expedir de la mateixa manera un certificat.
Erasmus: Es podria arribar a alguna mena d’acord amb el/la director/a o el/la degà/na.
Fase selectiva i resta d’alumnes: La situació dels estudiants en Fase Inicial es desenvoluparà seguint el procediment habitual. L’avaluació curricular se celebrarà en els terminis previstos i sota els mateixos criteris. L’estudiant coneixerà si ha superat o no la Fase Inicial de la manera habitual. Respecte la matriculació del curs  següent, es troba en el mateix cas que la resta d’estudiants.
Famílies nombroses: Si no es tanquen les actes és com si no es tanqués el curs, així que serviria la matrícula d’ara, mantenint els teus drets com estudiant. De totes maneres, en no ser una decisió unipersonal sinó de tota la escola/universitat, no et podrien exigir responsabilitats a tu directament.
Convenis laborals: A nivell administratiu i acadèmic estarem encara al curs 2011/2012 i els convenis, per tant, també.
Canvis d’universitats: Sempre, per als casos individuals on siguin indispensables les notes, es podria demanar un acord per tancar l’acta.

Què passa amb els alumnes que tenen beques?

Les sol·licituds s’han de presentar a l’octubre i hem de ser conscients que no tancar actes no s’ha d’entendre com una cosa indefinida. No podem estar amb el caos administratiu que pretenem crear amb això per sempre. De totes maneres es podrà anar votant a mesura que es vagin donant els esdeveniments, al setembre per exemple.
De totes maneres, moltes de les persones que tenen beques ara no podran accedir-hi l’any vinent per culpa de la modificació de la normativa per part del govern espanyol.

Què passa amb la gent amb el pla en extinció?

Segon la “Normativa Acadèmica d’Estudis de 1r cicle, 1r i 2n cicle i 2n cicle (NAG) 2011/2012” (pàgina 14):

c) Matriculació de plans d’estudis que estan en procés d’extinció
Regulació general: es considera que estan en procés d’extinció els plans d’estudis que han estat modificats totalment o parcialment i que s’han substituït per un nou pla.
El darrer any acadèmic en què es pot formalitzar la matrícula de plans d’estudis de la UPC que estan en procés d’extinció és el que correspon a la fórmula següent: darrer any de docència de l’últim curs del pla d’estudis + 2 anys acadèmics (DAD + 2).

Aleshores el no tancament d’actes no afectaria al nombre d’anys (acadèmics) que tens per a matricular-te al pla en extinció, perquè fins que no comenci el nou curs acadèmic no començaria a comptar el següent any.

A quines escoles/facultats ja han aprovat per referèndum aquesta proposta?

A dia d’avui (13/6/2012):

ETSAB: Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona. -> Aprovat a la junta d’escola

ETSEIB: Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona. -> Aprovat a la junta d’escola

EPSEB: Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona. -> Aprovat a la junta d’escola

ETSAV: Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès.

14 thoughts on “Informació general

 1. És això legal?

  “No obstant això, es PODRIA pactar amb l’escola/facultat una prematriculació, és a dir, les classes PODRIEN començar normalment però sense pagar res ja que no es tractaria d’una matrícula oficial.
  Es desconeixen les conseqüències exactes, perquè és una cosa que mai ha passat, però en un principi, per no ser una decisió que pren l’estudiant, sinó la facultat, tota responsabilitat legal recau sobre aquesta, per tant, és l’encarregada de buscar les formes perquè l’estudiantat pugui continuar fent el curs amb normalitat.”

  Tot això és molt perillós. Juguem amb foc. Els “podria”, condicionals, grinyolen. Si al final tanta gent hi està d’acord perquè no es fa amb tots els que ho desitgen i la resta podem seguir igual?

  Com tot això es compliqui.. els que cursem el Pla 92 ja podem resar amb el Pla d’extinció.

  • No hi ha problemes amb els plans en extinció perquè depenen dels anys academics no dels naturals. La nota es guarda i l’any acadèmic no passa perquè no s’ha tancat l’anterior.

   Sobre la pre-matriculació. Segon últimes informacions no s’espera arribar a un punt on comencen les classes sense cap tipus de matrícula. És possible que es tanquin actes i es posin els diners de la matrícula al jutjat.

 2. bones, la meva cuestio es que yo marchu de la carrera de telecos per cambiarme a una altre carrera, tindria algun problema ya que vuy convalidar les asignatures aprobades aquest quatri

 3. Bones,

  Jo personalment acabo la carrera aquest quatrimestre, tinc un parell de laboratoris de 3 crèdits cadascú i el PFC. Ara mateix el que m’interessa és tancar expedient i acabar la carrera per poder buscar feina com a enginyer… trobo que és especialment important tenir especial consideració cap a la gent que acaba la carrera ja que el fet de ser o no enginyer pot ser un element important a l’hora de aconseguir feina o negociar condicions contractuals.

  • Podem plantejar tancar les actes de l’últim curs, al fi i al cap no es tornaran a matricular així que no hi hauria cap ingrés de diners a la UPC de les matrícules que és el que es vol aturar.

 4. Tots aquests casos especials seran explicats en profunditat a l’Assemblea General de dilluns. Aquests seran tractats particularment, per tal d’arribar a una solució que no perjudiqui a l’estudiant.
  Us hi esperem a tots a les 19.00 a l’aula A4001, allà podreu demanar tots els dubtes que tingueu!

 5. ¿Qué ocurre con los alumnos de intercambio Seneca? ¿con quién podría ponerme en contacto para solventar estas dudas? Gracias.

  • Hasta donde yo sé el intercambio Séneca es un acuerdo entre universidades. La decana de la FIB dijo en la reunión que en los casos necesarios se podría hacer una certificación académica de que el estudiante ha cursado y aprovado con tal nota tal serie de asignaturas.

  • L’assemblea a la que fan referència es va fer el passat dilluns, era l’assemblea informativa.

 6. Retroenllaç: Paletilla Ibérica

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s