Acta 20-09-2012

Ordre del dia (passat per llista de mail):

 1. Protesta per la cerimònia d’obertura del curs acadèmic de la UPC 2012-13.
 2. No tancament d’actes: seguiment, avaluació.
 3. Consigna judicial per al pagament de la matrícula: seguiment, avaluació.
 4. Vaga a l’educació: primària i secundària en fan. Universitat?
 5. Grup de treball contra la pujada de taxes ETSETB+FIB: seguiment, avaluació.
 6. Altres convocatòries ja anunciades: informació i valoració.
 7. Aplicació dels nous estatuts de la UPC: les delegacions s’institucionalitzen a cop de normativa.

Desenvolupament de l’assemblea:

 1. Es dóna la benvinguda als assistents i es presenta l’ordre del dia, que havia estat passada per la llista de mails prèviament. S’afegeixen els següents punts:
  1. Presentació i recordatori de la Coordinadora UPC
  2. Informació sobre la Comissió per l’estudi de la governança en el sistema universitari català
  3. Informació i recordatori dels diversos organismes de representació i/o lluita del sistema universitari: CdE, Claustre, PUDUP…
 2. Es procedeix amb una valoració general de l’Assemblea i dels actes de l’any passat (curs 2011-2012):
  1. Campus Sud: a l’ETSAB (arquitectura) i a l’ETSEIB (industrials) es va aconseguir dur a terme el no-tancament d’actes, tot i que la mesura es va revocar a mitjan juliol. La consigna judicial no s’ha dut a terme i no s’en tenen més notícies. Com a valoració de les protestes, un no-tancament d’actes en el futur s’hauria de plantejar amb un enfocament diferent, degut a que la reacció del Rector de la UPC i altres organismes oficials va ser ràpida, contundent i molt contrària als interessos de la protesta.
  2. Campus Nord: un dels aspectes en els quals l’Assemblea hauria de millorar és en les relacions amb altres col·lectius universitaris, com les Juntes de Facultat o Escola, les delegacions d’alumnes i altres sistemes de representació estudiantil. El contacte hauria de ser més freqüent i explícit, alhora que s’hauria de posar més voluntat en no repetir la feina feta per uns o altres o enfrontar-se en discussions que van en contra dels interessos pels que tots lluitem.

Pel que fa a les accions desenvolupades, a banda de les vagues, a l’ETSETB (telecos) es va arribar a convocar una Junta per discutir la mesura del no-tancament d’actes, però el col·lectiu de professors es va manifestar en contra d’aquesta, de manera que, finalment, no es va dur a terme. Com a contrapartida positiva, va quedar palès el malestar que el PDI també sent contra les retallades i les reformes del sistema universitari, així com les seves ganes d’engegar altres mesures de protesta. Com a exemple, es va crear un grup de treball en contra de les pujades de taxes, que hauria de ser un espai comú entre estudiants i professorat.

  1. Es recalca que, a nivell general, allò que cal per a portar endavant les nostres reivindicacions són ganes de participar i implicar-se, a molts nivells, des de l’Assemblea fins a organismes de govern de la universitat.
 1. Es procedeix amb una breu introducció a altres organismes de coordinació del col·lectiu estudiantil, així com instruments de representació propis del sistema universitari:
  1. PUDUP: Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública: plataforma que coordina totes les assemblees de totes les escoles o facultats universitàries de Catalunya. Es recalca que és important poder assistir com a Assemblea a les reunions de la PUDUP, per poder coordinar de manera efectiva les diverses convocatòries de lluita.
  2. Coordinadora UPC: plataforma de coordinació de les assemblees de la UPC. També és important assistir a les reunions, donat que es tracten temes que afecten a la UPC en particular, com l’aprovació dels nous Estatuts.
  3. Coordinadora Diagonal: plataforma de coordinació de les facultats i escoles de la Zona Universitària, a nivell d’estudiants, PDI i PAS. Les reunions de la Coord. Diagonal són prèvies a les manifestacions i jornades de protesta, per poder organitzar-les de manera unitària (comitès de vaga).
  4. Organismes de representació: es parla del Claustre universitari i de les Juntes d’Escola i de Facultat i es planteja la iniciativa de portar a les eleccions candidats d’assemblea, de manera que en aquests organismes s’hi involucrin persones actives i treballadores. La proposta consisteix en designar un o més representants de l’assemblea de cada facultat o escola per a les eleccions a les respectives Juntes o al Claustre (les eleccions a Junta es fan cada any i aquest curs hi ha també eleccions a Claustre).

Es parla, finalment, d’algunes convocatòries i reunions pròximes, que es recullen a l’apartat de Convocatòries.

 1. Es presenten les reivindicacions que es volen dur a terme en aquests moments:
  1. Reial Decret 14/2012: derogació de l’esmentat RD, pel qual es redueix la despesa pública en educació i es retalla en drets i benestar:
   1. Augment del rati d’alumnes per aula.
   2. Increment de la càrrega lectiva al professorat.
   3. Disminució i pèrdua de qualitat en les substitucions del professorat.
   4. Retràs de l’implantació de nous cursos de formació professional.
   5. Inclusió del Consell Social (òrgan de participació de la societat en la Universitat: organitzacions empresarials i governamentals) de les universitats en decisions clau de les universitats, com ara la implantació o supressió de títols universitaris.
   6. Limitacions dels pressupostos i obligació de complir criteris de sostenibilitat financera.
   7. Fortíssim increment del preu de matriculació i taxes universitàries.
   8. Reducció i afebliment del sistema de beques públiques.
  2. Estratègia 2015: fonamentalment (de moment) l’informe sobre la governança, pel qual es dedueix una inminent reducció de les competències democràtiques del sistema universitari i dels òrgans representatius de col·lectius com l’estudiantil.

Es parla sobre la necessitat d’estudiar amb profunditat aquest tema.

 1. Es procedeix a parlar sobre els actes reivindicatius del dia 28 de setembre de 2012, en el dia de la inauguració del Curs Acadèmic de la UPC 2012-13. (veure secció Decisions preses).

Decisions preses:

 • S’acorda realitzar una jornada reivindicativa el dia 28 de setembre amb motiu de la inauguració del Curs Acadèmic 2012-13 a la UPC.
 • Es creen tres comissions per tal de fer difusió, redactar continguts i contactar amb altres organismes i coordinar l’acció del dia 28.
 • S’acorda redactar un manifest per llegir-lo a l’acte d’inauguració, a banda de protagonitzar accions de protesta a la localització de l’acte. (continguts)
 • S’acorda dissenyar un cartell per a fer publicitat de la protesta. (difusió)
 • S’acorda redactar octavetes per informar als alumnes del Campus Nord sobre els actes de la protesta i l’Assemblea. (continguts + difusió)
 • S’acorda preparar alguna mena de performance per al dia de la protesta. (acció)

Convocatòries:

 • Assemblea ETSAB: 21/09/2012 a les 14:30.
 • Reunió PUDUP: 21/09/2012 (no se sap l’hora), al Raval.
 • CoordinadoraUPC: pròxima reunió a la setmana del 24 de setembre.
 • Vaga d’estudiants del 16 al 18 d’octubre (encara per confirmar certs aspectes).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s