Reunió BRGF (05/06/2012)

Reunió amb el rector i representants del campus, escoles i delegacions sobre la Vaga a la japonesa a la BRGF

Data: 5/06/2012, 19:40

Assistents: Rector Antoni Giró, Xavier Massó de Coordinació de campus, vicerector d’estudiantat Xavier Colom, Ferran Marqués director de l’ETSETB, un membre del CdE, un membre de DAT, un membre de DAC, tres membres de DAFIB i quatre membres d’Assemblea Campus Nord.

Punts tractats: Ocupació de la Biblioteca Rector Gabriel Ferrater, intercanvi d’opinions.

Ocupació BRGF: Inicialment els membres d’Assemblea Campus Nord exposen els arguments a favor de seguir la Vaga a la japonesa a la BRGF, son els següents:

  • La biblioteca permet una correcta separació dels diversos espais (de descans, d’estudi, de treball) cosa que es dubta que permeti l’espai alternatiu de la Sala d’estudis.

  • No s’ha interferit en el normal funcionament de la biblioteca la passada nit.

  • La sala d’estudi no disposa de suports de consulta durant l’estudi.

  • L’ambient a la sala d’estudis no es sempre el més idoni per poder estudiar tranquil·lament.

  • La biblioteca és un símbol per tots els estudiants i representa un lloc clau pel desenvolupament del coneixement i la cultura.

La resposta de l’equip directiu és la següent:

  • La biblioteca representa uns costos excessius que no pot assumir actualment la UPC degut a la seva delicada situació econòmica, el cost rondaria entre els 400€, 450€ per nit d’obertura parcial.

  • La biblioteca conté material valuós que es posaria en risc durant la vaga, en conseqüència es demanarien persones responsables dels possibles danys ocasionats.

  • Es torna a insistir en la sala d’estudis com a alternativa d’espai per realitzar la vaga a la japonesa, s’entén que els costos d’obertura no són tan elevats i els material de dins té menys valor.

  • No es pot usar la biblioteca per les finalitats de protestar, hi ha alternatives per manifestar el malestar.

  • Les normes de funcionament s’han d’acatar i si no és així assumir les conseqüències.

Un membre d’Assemblea CN pregunta quines serien les conseqüències, la resposta és curta, les mateixes que no complir les normes establertes.

La trobada es desvia de la seva finalitat inicial i es tracten temes variats relacionats amb la universitat, les retallades, el futur de la pública i el paper dels estudiants a l’hora de defensar-la.

Els membres d’Assemblea CN expliquen el seu malestar, pregunten quines accions està fent l’equip rectoral. La resposta per part del rector és la següent: s’està demanant a la Generalitat un nou model de finançament universitari, s’està demanant al ministre que s’augmenti les dotacions de beques equitat per tal de no anar cap un sistema universitari més injust. El rector no es mostra contrari a la pujada de taxes, mentre aquesta no suposi una exclusió d’aquells qui menys tenen i simplement afecti directament als que s’ho puguin permetre.

Un membre de l’Assemblea CN exposa que el cost de docència que paga l’estudiant no és real i que per no ser-ho no es pot assegurar que només es pagui un 15%-25%, que el que s’hauria d’exigir és una comptabilitat més acurada i real per tal de conèixer els costos reals de la docència de l’alumnat.

El rector respon que l’aproximació actual és prou realista i que es demostra fent comparatives amb les matrícules de les universitats privades tenint en compte els factors diferenciadors. La resposta del membre d’Assemblea CN és que considera que abans d’aprovar un increment en el preu de les matrícules com el que s’està duent a terme és necessari conèixer el cost real, i no basar-se en aproximacions.

El tema deriva una mica cap a l’aplicació de l’EEES i que aquest no ha estat del tot correctament aplicat, el rector reconeix que els fons requerits per tirar endavant aquest no els disposava l’estat, però tot hi així s’està aplicant de manera correcta, sorprenentment inclús amb menys recursos.

Un membre d’Assemblea CN pregunta al rector quin hauria de ser el paper dels estudiants en la actual lluita per la universitat pública. La resposta del Rector és que han de confiar i utilitzar els òrgans de govern de la universitat.

Un altre membre de l’assemblea mostra la seva preocupació que les retallades només siguin la punta de l’iceberg d’un procés de privatització i desdemocratització de la universitat pública, establert actualment dins EU2015 o el nou pla que presenti el ministre Wert, per tal de deixar aquesta al servei de les empreses privades i no al servei de la societat. També diu que si ara no s’actua contundentment des de la universitat potser demà ja serà tard i que els darrers anys  ens mostren que cada cop més anem per aquest camí. La resposta per part d’Antoni Giró és un silenci.

Des de DAFIB es demana que es torni al tema principal de la reunió i així es fa concloent que ja es tenen alternatives, els membres de l’Assemblea CN diuen que ells faran el seu  paper de traslladar la informació a l’assemblea del vespre i que la decisió de seguir o no, serà de tota l’assemblea.

One thought on “Reunió BRGF (05/06/2012)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s