Manifest cerimònia inauguració curs 28-09-2012

[Aquest manifest es llegirà a la protesta convocada amb motiu de la cerimònia d’inauguració del curs acadèmic UPC 2012, el divendres 28 de setembre a les 12h a l’edifici Vèrtex]

Avui, dia 28 de setembre, es celebra la inauguració del Curs Acadèmic d’aquesta universitat, l’acte institucional que oficialitza l’inici d’un nou any dedicat a la docència, a la recerca i al desenvolupament. Com si es tractés d’un curs qualsevol, avui es troben reunits el nostre magnific Rector, els òrgans de govern de la UPC i altres excel·lentíssims polítics, celebrant que comencem el curs més car de la història universitària d’aquest país.

Es reuneixen uns polítics i un Rector que han estat còmplices de les retallades imposades per les actuals administracions i institucions. Retallades brutals, que redueixen la qualitat de l’ensenyament i que elititzen l’accés al coneixement, negant l’oportunitat d’estudiar a les universitats públiques a tots aquells i aquelles que no poden fer front als abusius preus de les matrícules [1], al mateix temps que s’endureixen les condicions per a obtenir ajuts públics [2,3], empobrint d’aquesta manera, encara més, el sistema de beques existent. Aquests atacs no són, però, endèmics al col·lectiu estudiantil. S’acomiaden professors i personal d’administració i serveis, endurint també les seves condicions laborals i precaritzant la seva feina fins al punt que s’han produït retards en el pagament de les nòmines dels treballadors de la UPC [4].

Aquestes retallades xoquen frontalment amb les ja desmentides promeses de qualitat dels Plans de Bolonya i l’Espai Europeu d’Educació Superior. Uns plans i estratègies que no s’acaben aquí. Aquest marc de retallades i reformes en l’àmbit de l’Educació no és sinó el primer pas de tot un procés, que encabit dins l’Estratègia Universitària 2015 facilitarà la destrucció d’aquest pilar fonamental del desenvolupament. La continuació d’aquestes polítiques és l’intent d’eliminar l’autonomia i la democràcia de les universitats, anihilant la representativitat dels col·lectius d’estudiants, professors i personal de serveis als òrgans de govern de les mateixes [5], afavorint un silenci que permet enfocar el sistema universitari cap als interessos de la classe governant i els grans capitals privats. Uns interessos que queden palesos en un model de finançament cada vegada més precàriament públic i cada vegada més prominentment privat [6].

Es presenta doncs un escenari on, la universitat pública que hauria de ser un ens de qualitat que representa el lliure accés al coneixement, es converteix en un titella més en mans del capital, així com en un organisme que només posa el coneixement a disposició d’aquells qui se’l poden pagar, condicionat, a més a més, per interessos merament econòmics i empresarials.

Per tots aquests motius avui som totes nosaltres aquí. Perquè creiem que l’educació és una prioritat per a qualsevol societat amb perspectives de progrés humà. Perquè creiem en una educació de lliure accés i de qualitat, on tota persona disposa de les mateixes oportunitats sense importar la seva procedència o la seva condició econòmica. Perquè creiem que tots nosaltres, estudiants, professors, treballadors i equip de govern de la universitat hem de plantar cara als atacs que estem patint.

No claudicarem en el nostre projecte. La lluita per una universitat pública no s’atura!

 

[1] Los rectores alertan de que el aumento de las tasas lleva a una universidad elitista
http://ccaa.elpais.com/ccaa/2012/05/10/catalunya/1336676937_857927.html

[2] Boletín Oficial del estado #194 – 14 de agosto de 2012
http://www.boe.es/boe/dias/2012/08/14/pdfs/BOE-A-2012-10850.pdf

[3] Boletín Oficial del Estado #160 – 5 de julio de 2012
http://www.boe.es/boe/dias/2012/07/05/pdfs/BOE-A-2012-9007.pdf

[4] La UPC retrasa la nómina de junio de sus 5.000 empleados y solo les pagará el 70%
http://ccaa.elpais.com/ccaa/2012/06/26/catalunya/1340722109_597963.html

[5] La Generalitat quiere eliminar las elecciones en las universidades:
http://ccaa.elpais.com/ccaa/2012/07/24/catalunya/1343156994_432245.html

[6] Mas-Colell pide a las universidades que busquen financiación privada
http://ccaa.elpais.com/ccaa/2012/09/17/catalunya/1347885948_888252.html

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s